Heinätin® auttaa annostelemaan heinää yksilöllisemmin

Heinätin-heinäautomaatit poistivat Kpedu Kaustisen oppilaitoksen tallilta huolen hevosten liian pitkästä öisestä ruokintavälistä.

Kpedu Kaustisen, eli entisen Kaustisen Raviopiston, oppilaitoksen tallilla iltatalli tehdään kello kuuteen mennessä. Seuraavan kerran valot sytytetään vasta kello kuusi aamulla. Kahdentoista tunnin yötauko on pitkä aika hevosen olla ilman korsirehua, sillä tyhjä maha kasvattaa vatsahaavan riskiä merkittävästi.

– Ennen Heinättimien hankkimista jouduimme annostelemaan iltaheiniä hevosille melko suuren määrän kerrallaan, sillä pitkä ruokintaväli huolestutti ja mietimme, että syömistä pitää riittää pitkälle yöhön, tallimestari Kati Siila kertoo.

Kevyemmällä käytöllä oleville hevosille suuret kerta-annokset aiheuttivat kuitenkin painonhallintaongelmia. Nirsommat hevoset taas helposti polkivat ja sotkivat liiat heinät karsinaan, joka kasvatti heinähävikkiä.


Vaikutukset näkyivät nopeasti

Joulukuussa 2017 opetustallin puolelle asennettiin kahteentoista karsinaan Heinätin-heinäautomaatit. Tallissa on sekä opetus- että valmennushevosia ja muutama varsa. Koulun tallit toimivat oppimisympäristönä hevosenhoitajaopiskelijoille sekä monimuotokoulutuksena toteutettavan hevosalan aikuispuolen opiskelijoille. Tallitöitä tehdään päivittäin yhdessä tallihenkilökunnan kanssa, joten oppilaitos haluaa tarjota opiskelijoille ensimmäisten joukossa mahdollisuuden päästä tutustumaan uusiin hevosalan innovaatioihin. Heinättimet ovat Kaustisella tällä hetkellä käytössä vain öisin, päivisin heinäruokinta hoituu käsin tallitöitä tehdessä.

Oppilaitoksen tallissa hevosten käyttöaste vaihtelee ja niin myös korsirehun tarve on yksilöllistä. Kilpailevien hevosten voi antaa huoletta nauttia vapaasta heinästä, mutta kevyemmällä käytöllä olevien hevosten päivittäinen heinämäärä olisin hyvä saada jaettua useaan pienempään annokseen, jotta lihomiselta ja mahaongelmilta vältyttäisiin.

– Pitkä yötauko on ollut ongelmallinen etenkin valmennuksessa olevien kilpahevosten kohdalla, jotka saattavat olla muutenkin huonoja syömään. Heinättimet ovat ehdottomasti parantaneet näiden hevosten heinänsyöntiä ja sitä kautta lisänneet hevosten hyvinvointia, kun ne saavat heinää säännöllisesti läpi yön.

Heinättimien positiiviset vaikutukset alkoivat näkyä nopeasti hevosten käytöksessä ja olemuksessa.

– Kun ensimmäisen kerran latasimme automaatteja, niihin pakattavat heinäannokset tuntuivat pieniltä. Heinämäärä oli kuitenkin sama kuin ennenkin, se vain jaksottui useampaan ruokintakertaan. Nirsot hevoset eivät enää sotke heinää karsinaan, vaan odottavat tyytyväisinä uuden heinäannoksen tippumista. Hoikat hevoset ovat pitäneet hyvin lihansa ja pullukammat ovat solakoituneet, Siila summaa.


Herkkä hevonen vaatii pidemmän totuttelujakson

Automaatit asennettiin viikonlopun aikana, eikä siitä hyvän ennakkosuunnittelun ansiosta koitunut häiriötä tallin toiminnalle. Karsinoiden pohjapiirustukset ja suunnitelmat kulkivat kännykän kuvaviestien avulla asiakkaan ja valmistajan välillä, jolloin asennusvaiheessa kaikki oli selvää ja työ sujui nopeasti. Hevosten totuttaminen automaatteihin tehtiin yhdessä opiskelijoiden kanssa. Sen tueksi saatiin hyviä vinkkejä valmistajalta ja etenkin havainnollistava video koettiin hyödylliseksi.

– Henkilökunnastamme löytyy omasta takaa eläinten kouluttamisen osaamista. Anna Kilpeläisen johdolla hevosia olivat mukana totuttamassa myös Kpedu Kannuksessa eläinten kouluttamista opiskelevat oppilaat.

Aluksi hevoset saivat totutella useamman viikon pelkkiin automaatteihin niin, etteivät ne olleet vielä toiminnassa. Sitten niistä alettiin tarjoilla ensin aamuheiniä ja pikkuhiljaa kaikki kolme luukkua otettiin käyttöön. Tallin asukkaista löytyi muutama herkkä tamma, jotka eivät noin vain sulattaneet omaan karsinaan ilmestynyttä pömpeliä. Siedätyksestä huolimatta ne eivät ensin millään meinanneet tottua automaatin ääniin ja luukun avautumiseen.

– Yksi omista opetushevosistamme, jonka luulimme ahneena suomenhevosena tottuvan muitta mutkitta automaattiin, alkoi stressata laitetta mahdottomasti, säikkyä ja nähdä mörköjä joka paikassa. Katsoimme parhaaksi ottaa tältä hevoselta automaatin hetkeksi pois päältä kokonaan, jotta saimme tilanteen rauhoitettua.

Nykyään kaikissa uusissa Heinättimissä on vakiona hyllyjen hidastimet, jotta automaatin äänet ja liikkeet ovat mahdollisimman huomaamattomia.

Kaustisella hevosten totuttamiseen kului aikaa useampi kuukausi, mutta viimein epäilevimmätkin hevoset tottuivat Heinättiimiin. Nyt Heinätin annostelee tallin hevosille heinät iltatallin jälkeen kello 21, 01 ja 5.30.

– Uusia talliin tulleita hevosia automaatit eivät ole hetkauttaneet ja totuttaminen on sujunut helposti. Kai ne ajattelevat, että tallissa tallin tavoilla, Siila naurahtaa.

Pienistä alkukankeuksista huolimatta Heinättimet ovat parantaneet Kaustisen hevosten ruokintamahdollisuuksia sekä helpottaneet tallitöitä niin paljon, että syksyllä Siilan toiveissa olisi saada automaatit myös hevosten tarhoihin. Silloin heinää olisi helppo annostella terveellinen määrä myös öisin tarhattaville hevosille.

Katso videolta lisää Heinättimen käyttäjien kokemuksia.

Shopping Cart
Scroll to Top