Heinättimien Road Trip to America

Vuonna 2020 Heinättimiä matkasi ympäri Eurooppaa parantamaan hevosten ja omistajiensa arkea. Pääsimme toimittamaan muutaman laitteen myös rapakon taakse Amerikan Yhdysvaltoihin. Tämän kertainen blogitekstini kertookin Teille vaiherikkaasta Heinättimien retkestä Amerikkaan.

Vuosi 2020 oli melkoinen. Kevään Hevoset-messut on meille ollut vuosittain jonkinlainen virstanpylväs, missä olemme joka kerta esitelleet jotakin uutta. Tunnetusti, kun ”ystävämme” korona siirsi messut hamaan tappiin saakka ja pihaankin oli juuri ennättänyt lavallinen suomalaisten rakastamia ämpäreitä, jäimme miettimään, että mitäs me sitten tehtäis?

Päätimme, että pidetään kerrankin vaikka lomaa. Meidän lomailu ei ehkä vastaa ihan perinteistä perheiden lomailua… Me nimittäin vähän rakennettiin ja rempattiin ja hiukan taas rakennettiin. Myytiin talo & talli ja taas rakennettiin. Välillä käytiin myös vilkasta keskustelua kunnan rakennusvalvonnan kanssa ja lupien hellittyä rakennettiin vähän lisää. Jälkikäteen mietittynä kaikki taisi mennä juuri niinkuin pitikin, kuten aina.

Heinättimien matka Amerikkaan alkaa

Eräänä toukokuisena iltana sähköpostiimme kilahti tarjouspyyntö niinkin kaukaa kuin Kaliforniasta. Internet oli tarjonnut mahdollisuuden löytää suomalaiset Heinättimet avuksi tallitöihin Amerikkaan ja asiakas oli asiasta kovin innoissaan. Ensimmäisenä mietimme, että onko tämä jokin huijaus? Uskaltaako tähän edes vastata? Mitäpä jos saamme jenkkileffoista tutun miljoonahaasteen ja onko käyttöohjeetkaan sellaiset ettei kukaan yritä tiputtaa kissaansa hevosen ruuaksi? Mitä jos sille kissalle sattuu jotakin? Kuka sen sitten maksaa? Rohkea kuitenkin rokan syö, sanotaan. Päätimme mieluummin katsoa kuin katua ja vastasimme ystävälliseen tiedusteluun. Olihan se nyt jo ajatuksena aivan mahtava, että pinsiöläinen keksintö voisi auttaa myös amerikkalaisia hevosia voimaan paremmin.

Asiakas oli omien sanojensa mukaan ihastellut sivuillamme Heinätin Indoor604 mallia. Tämä on kulmaan asennettava neljän heinäannoksen Heinätin-heinäautomaatti, joka toimii Controller5 Double -mallin ohjauskeskuksella. Kerroimme, että olemme valmiit lähettämään hänelle sellaiset, jos yhdessä tuumin löydämme järkevän hintaisen tavan Heinätin-lavan rahtaamiseksi perille.

Pään avaamiseksi päätettiin, että asiakas ottaa käyttöönsä kaksi Heinätin-kaappia ja niihin sopivan ohjaimen, jotta rahtausprosessi voidaan testata ja fiksata myöhempiä lisätoimituksia varten. Lisäksi tässä oli etuna se, että jos lava katoaisi tai tuhoutuisi matkalla, kenenkään elämä eikä yrittäminen lopuisi siihen. Asiakas myös halusi laitteet ehdottomasti valmiiksi koottuina, jotta määränpäässä riittäisi pelkkä asennus ja hevosten totuttaminen uuteen huonepalveluun. Tilauksen toimitusta helpotti myös se, että asiakkaan hevostilalle oli rakennusvaiheessa asennettu myös eurooppalaiset 230V jännitteellä toimivat sähkösysteemit eli muutoksia itse laitteisiin ei tarvittu.

Byrokratiaa piisaa…

Alkoi mahdottomalta tuntunut selvitystyö erilaisista dokumenteista. Tulli oli onneksi avulias ja samoin asiakkaamme kontaktit Keski-Euroopan eri huolintayrityksissä. Asiakirjat saatiin kohtuullisella vaivalla kasaan ja lava lähti Pinsiöstä matkalleen Postnordin kyydillä 5.9.2020 ensin Belgiaan. Tietojemme mukaan lava katosi matkallaan ainakin kerran, mutta tuli sitten kuin ihmeen kaupalla löydetyksi aivan oikeasta paikasta. Postnordin seurantapalvelu kun väitti lavan hortoilevan Hollannissa, mikä sai monelle prosessiin osallistuvalle aikaan ohutta hiustenlähtöä. Kerronkos sitä sattuu ja tapahtuu, siellähän ne ovat Hollanti ja Belgia ihan vierekkäin.. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin ja lava saatiin rahtilaivan kyytiin kohti Amerikan Yhdysvaltoja.

Laivamatka taisi olla matkailun suhteen pisin pätkä, mutta ajallisesti pisimpään lava vietti kuitenkin USA:n tullissa tai jossakin vastaavassa putiikissa. Saimme myöhemmin tietää, että jos laitteet olisi pakattu jonkinlaiseen ”mustaan muoviin” olisi laitteiden ötökkämyrkytyksiltä säästytty. No, nyt tiedämme ja tätä kuuluisaa mustaa muovia tilataan varmasti hyllyyn ennen seuraavan erän toimitusta. Ötökkä-operaation jälkeen lavaa kärrättiin kumipyörillä halki USA:n kohti länsirannikkoa. Tuolta matkalta tuli meilikopioita meillekin saakka joitakin kymmeniä kappaleita. Ihan ei siis mene sielläkään kaikki asiat aina kuin Strömsöössä. Sinänsä lohduttavaa tietää.

Loppujen lopuksi lava pääsi perille. Aikaa paloi Heinättimien retkeen lähes neljä kuukautta. 29.12.2020 asiakkaamme laittoi riemukkaan sähköpostin, että NYT NE OVAT TÄÄLLÄ! Vieläpä varsin kohtuullisin kustannuksin, jotka jäivät jonkin matkaa alle tuhannen euron. Uuden vuoden pyhien jälkeen asiakkaamme asensi ja vihki laitteet käyttökuntoon. Hevoset ovat saamiemme tietojen mukaan ottaneet Heinättimet hyvin vastaan ja omistaja on enemmän kuin tyytyväinen uusista hitaista aamuistaan.

Olemme sopineet, että heti kun maailman tila sallii, lähdemme heittämään vähän perusteellisemman huoltokeikan paikan päälle Santa Rosa Valleyhin. Kyseinen keikka saattaa myös kestää vähän tavallista pidempään.

Alla Jimin terveiset Kaliforniasta: 

“The feeders are working very well. And now for the past 28 hours we have been without electricity, due to unusually strong winds, and the feeders have functioned perfectly with backup battery. Horses are being fed every three hours for a total of eight times in 24 hours. Yes, I am very happy with my purchase.” JIm.


Terveisin,

Katja Kulmakorpi
Heinätin-heinäautomaattien suunnittelija Oy Equine Innovations Ltd

Shopping Cart
Scroll to Top