8

Tiheä heinäruokinta on paras


Heinätin® heinäautomaatti, Ruokintainfo, Talliyrittäjille, Kotitallin pitäjille by katja@hevoskeksinnot.fi, 10.05.2021
Usein ajatellaan, että vapaa heinä olisi hevoselle optimaalisin, mutta luonto ja tutkimusten myötä myös tiede ovat todenneet tiheän heinäruokinnan olevan hevosen ruoansulatukselle paras vaihtoehto.

Tutustu eläinlääkäri Jonna Jokisalon luentoon, jossa Jonna kertoo hevosen mahahaavasta sekä tiheän heinäruokinnan eduista Hevoset 2019 -messuilla.

Grafiikat
Hevosen mahalaukun vetoisuus on eläimen koosta riippuen noin 10-20 litraa eli heinämäärässä noin 2 kg. Täyden mahalaukun tyhjenemisaika on puolestaan keskimäärin 3-5 tuntia pureskeluaika mukaanlukien.

Optimaalinen tauko ruokinnassa on 3–4 tuntia

Luonnossa hevonen on tottunut vaeltamaan ravintoa etsien ja sen maha on luotu käsittelemään pieniä määriä ruokaa jatkuvasti. Ei siis ihme, että ihmisen asettamat ruokintavälit aiheuttavat hevoselle terveysongelmia. Heinätin®-heinäautomaatti mahdollistaa hevosen luonnonmukaisen ruokintarytmin ja ehkäisee suorituskykyä heikentäviä sairauksia.

Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Anne Sjöblom hankki Heinätin®-heinäautomaatit omille hevosilleen, koska on nähnyt työssään niin paljon mahahaavasta kärsiviä hevosia sekä talleja, joissa saatetaan jakaa iltaheinät viiden aikaan iltapäivällä ja seuraavan heinäannoksen hevoset saavat vasta aamulla seitsemältä.

”Kun optimaalinen tauko hevosten ruokinnassa olisi 3–4 tuntia, on neljäntoista tunnin tauko myrkkyä hevosen ruoansulatukselle. Ilman jatkuvaa syljen ja ruoan antamaa suojaa, vatsahapot pääsevät korventamaan mahalaukun limakalvoja aiheuttaen lopulta haavaumia ja verenvuotoa”, sanoo Anne.


Riittävän lyhyet ruokintavälit – myös öisin

Yhdeksällä kymmenestä kilpahevosesta on jonkinasteinen mahahaava, jonka oireet eivät aina näy päällepäin. Säännöllisellä korsirehuruokinnalla voidaan varmistaa hevosen vatsan hyvinvointi sekä parantaa esimerkiksi ratsu- tai ravihevosen suorituskykyä.

Kilpahevosen suoritusta saattavat haitata pienetkin kivut, närästys tai epämukava olo. Vatsaoireista kärsivä ratsu ei esimerkiksi kykene kantamaan itseään kunnolla. Ravihevosen suoritus heikentyy, eikä juoksu kulje, jos vatsan kipuoireet vaikuttavat hevosen hengitykseen sekä lihaksistoon.

”Heinätin-heinäautomaattien avulla hevosen ruokinta-ajat on helppo jaksottaa riittävän lyhyiksi myös yön ajaksi”, sanoo Anne. ”Tiheät ruokintavälit ovat tehokkain keino ehkäistä ja hoitaa hevosten vatsavaivoja sekä pitää huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista”, jatkaa Anne.

Grafiikat

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Terveyttä ja elämänlaatua – niin hevosille kuin tallinpitäjälle

Koivurinteen Issikkatilaa pyörittävä Kati Leppälahti hankki Heinättimet kuudelle islanninhevoselleen vuonna 2016, sillä islanninhevoset ovat äärimmäisen tehokkaita rehunkäyttäjiä ja niiden vyötärölinja pullahtaa herkästi, jos heinää tarjoillaan liikaa. ”Olen aina pyrkinyt järjes...

Heinätin vähentää heinähävikkiä – Kokemuksia hevosten ruokintalaitteesta

Larva-Jussilan tilalla Etelä-Pohjanmaalla hevosten hyvinvointi on aina ollut prioriteetti numero yksi. Viime syksynä tallin omistaja Riikka Takaneva alkoi miettiä, miten tallin arkirutiineja voisi helpottaa hevosten hyvinvoinnista tinkimättä. Kotimainen Heinätin-heinäautomaatti p...

Mittatilauksena moderneihin karsinoihin

Ahvenanmaalainen kahdenkymmenenviiden karsinan Reco Equestrian -talli tarjoaa laadukkaat puitteet niin hevosille kuin ihmisillekin. Lokakuussa 2017 valmistunut talli on suunniteltu kilpahevosten vaativiin tarpeisiin ja rakennettu niin, että se on käytännöllinen ja esteettisesti m...